Kopřivová výzva

Určitě jste slyšeli o úžasných účincích kopřivy na zdraví. Ale proč se zabývat žahavou kopřivou a nezaměřit se na jiné příjemnější stejně blahodárné byliny?

Tak především pro její dostupnost. Kopřiva je plevel, který roste na rumištích, příkopech, podél cest, ale i na zahrádkách a loukách či lesíkách. Pro její léčivé účinky se sbírá list, který použijeme čerstvý i sušený. Nejsilnější je právě v období jara. Také můžeme sbírat její semena. Ty jsou některými považovány za superpotravinu.

A s čím nám kopřiva v těle zatočí? Za hlavní všeobecný přínos se považuje očista organismu. Tedy má detoxikační účinky, které právě v tomto období velmi oceníme. Dále působí povzbudivě a pro její vysoký obsah železa má správný vliv na krvetvorbu. Za zmíňku stojí její schopnost urychlení hojení ran a protizánětlivé účinky. Dle článku na wikipedii: účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka.

Výzva na 14 dní

Pojďme se naučit využívat kopřivu v kuchyni!

– denně po dobu 14 dní si dáme nějaké kopřivové dobroty, abychom dopřáli tělu trochu víc energie.

– podělíme se s vámi o kopřivové recepty a budeme s vámi sdílet naše postřehy a zkušenosti z kopřivové výzvy.

Tak jdete do toho s námi?

Aktualizace 19. 4. 2021

Recepty

Ranní miska s kopřivou

  • hrst  mladých kopřiv, bršlice, řebříčku
  • ovesné vločky
  • kefír nebo jogurt
  • lžíce avokáda
  • banán (nebo jiné sladidlo)
  • semínka a sušené ovoce

Smoothie bowl s kopřivou

  • mražené jahody
  • kopřivy
  • jogurt nebo jiné alternativy
  • med
  • lněné semínko

Smoothie s kopřivou

  • hrst kopřiv, jahodníku, bršlice
  • hruška
  • datle (nebo jiné sladidlo)
  • slunečnicová semínka
  • teplá převažená voda
  • citronová šťáva
  • kousek čerstvého zázvoru

Kopřivová polévka

  • miska mladých kopřiv
  • 1 větší cibule
  • stroužek česneku
  • brambory (vařené)
  • vývar
  • lahůdkové droždí
  • sůl, pepř
  • květy plicníku a lahůdková cibulka na ozdobení

V hrnci osmahneme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené uvařené brambory. Zalijeme vývarem a přidáme kopřivy. Ve chvíli, kdy voda vaří, necháme 1-2 minuty vařit, pak odděláme z plotny. Přidáme stroužek česneku, droždí a osolíme dle chuti. Rozmixujeme a servírujeme.