Určitě jste slyšeli o úžasných účincích kopřivy na zdraví. Ale proč se zabývat žahavou kopřivou a nezaměřit se na jiné příjemnější stejně blahodárné byliny?
Tak především pro její dostupnost. Kopřiva je plevel, který roste na rumištích, příkopech, podél cest, ale i na zahrádkách a loukách či lesíkách. Pro její léčivé účinky se sbírá list, který použijeme čerstvý i sušený. Nejsilnější je právě v období jara. Také můžeme sbírat její semena. Ty jsou některými považovány za superpotravinu.
A s čím nám kopřiva v těle zatočí? Za hlavní všeobecný přínos se považuje očista organismu. Tedy má detoxikační účinky, které právě v tomto období velmi oceníme. Dále působí povzbudivě a pro její vysoký obsah železa má správný vliv na krvetvorbu. Za zmíňku stojí její schopnost urychlení hojení ran a protizánětlivé účinky. Dle článku na wikipedii: účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka.
Výzva na 14 dní
Pojďme se naučit využívat kopřivu v kuchyni!
– denně po dobu 14 dní si dáme nějaké kopřivové dobroty, abychom dopřáli tělu trochu víc energie.
– podělíme se s vámi o kopřivové recepty a budeme s vámi sdílet naše postřehy a zkušenosti z kopřivové výzvy.
Tak jdete do toho s námi?
Aktualizace 19. 4. 2021
Recepty
Ranní miska s kopřivou
- hrst mladých kopřiv, bršlice, řebříčku
- ovesné vločky
- kefír nebo jogurt
- lžíce avokáda
- banán (nebo jiné sladidlo)
- semínka a sušené ovoce
Smoothie bowl s kopřivou
- mražené jahody
- kopřivy
- jogurt nebo jiné alternativy
- med
- lněné semínko
Smoothie s kopřivou
- hrst kopřiv, jahodníku, bršlice
- hruška
- datle (nebo jiné sladidlo)
- slunečnicová semínka
- teplá převažená voda
- citronová šťáva
- kousek čerstvého zázvoru
Kopřivová polévka
- miska mladých kopřiv
- 1 větší cibule
- stroužek česneku
- brambory (vařené)
- vývar
- lahůdkové droždí
- sůl, pepř
- květy plicníku a lahůdková cibulka na ozdobení
V hrnci osmahneme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené uvařené brambory. Zalijeme vývarem a přidáme kopřivy. Ve chvíli, kdy voda vaří, necháme 1-2 minuty vařit, pak odděláme z plotny. Přidáme stroužek česneku, droždí a osolíme dle chuti. Rozmixujeme a servírujeme.