Taky máte období, kdy jste si zvykli jíst častěji sladké? Vánoce, Velikonoce, oslavy. Tam všude člověka lákají přeslazené dobroty. Mlsný jazýček si na sladkou chuť zvykne a pak ji vyžaduje pořád. My se s tím vypořádáváme postupným zmenšováním dávek, nahrazováním cukru alternativními sladidly a přidáváním zdravých surovin, které mají nasládlou chuť.
Tímto receptem oblafnete chuťové buňky a přitom uspokojíte paní Mlsnou.
Suroviny:
- 300g červené řepy
- 200g mrkve
- 100g třtinového cukru
- 150ml oleje
- 2 vejce
- 250g celozrnné mouky
- 100g ořechů
- 1 lžička skořice
- 3 lžíce medu
- 1 hrst semínek (slunečnicová)
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášek do pečiva
- 0,5 lžičky sody
1. Nejprve oloupejte a jemně nastrouhejte červenou řepu a mrkev.
2. Vyšlehejte si vejce s cukrem a olejem.
3. Řepu a mrkev vsypte k našlehané směsi a přidejte ořechy (namleté), semínka, med a skořici.
4. Pořádně promíchejte a na závěr přisypte mouku, kakao, sodu a prášek na pečení a spojte v jednolité těsto.
5. Směs by měla být spíše tužší, ale dostatečně tekutá, abyste ji přesunuli do vymazané a vysypané formy.
Pečeme na 175°C asi 45 minut.