Řepovo-mrkvový chlebíček

Taky máte období, kdy jste si zvykli jíst častěji sladké? Vánoce, Velikonoce, oslavy. Tam všude člověka lákají přeslazené dobroty. Mlsný jazýček si na sladkou chuť zvykne a pak ji vyžaduje pořád. My se s tím vypořádáváme postupným zmenšováním dávek, nahrazováním cukru alternativními sladidly a přidáváním zdravých surovin, které mají nasládlou chuť.

Tímto receptem oblafnete chuťové buňky a přitom uspokojíte paní Mlsnou.

Suroviny:

  • 300g červené řepy
  • 200g mrkve
  • 100g třtinového cukru
  • 150ml oleje
  • 2 vejce
  • 250g celozrnné mouky
  • 100g ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 3 lžíce medu
  • 1 hrst semínek (slunečnicová)
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 0,5 lžičky sody

1. Nejprve oloupejte a jemně nastrouhejte červenou řepu a mrkev.

2. Vyšlehejte si vejce s cukrem a olejem.

3. Řepu a mrkev vsypte k našlehané směsi a přidejte ořechy (namleté), semínka, med a skořici.

4. Pořádně promíchejte a na závěr přisypte mouku, kakao, sodu a prášek na pečení a spojte v jednolité těsto.

5. Směs by měla být spíše tužší, ale dostatečně tekutá, abyste ji přesunuli do vymazané a vysypané formy.

Pečeme na 175°C asi 45 minut.