Jelikož se u nás často stává, že peču chleba každý den, nedalo mi to a rozhodla jsem se podělit s vámi o jeden takový rychlo recept na kvasový chléb. Ne, nebudete ho mít za hodinu upečený i s kynutím. Ale když si vzpomenete den předem, bude vás práce stát cca 30 minut vašeho času a do 24 hodin budete mít úžasný domácí bochník. Inspirovala jsem se mamkou, která už takhle peče několik let. Nemá žádný recept na poměry mouky a vody, ale vždy jí vyjde skvěle. Já jsem tentokrát zkoušela variantu žitno-špaldovou a pokaždé vyšel krásně. (Pokud ho teda nespálíte jako se mi párkrát taky povedlo.)
- 350g žitné mouky
- 400g špaldové celozrnné
- 60g žitného kvasu
- 20g soli
- 520ml vody
- kmín
Odpoledne (kolem 16,00) jsem si vytáhla kvas z lednice do tepla a trochu přiživila tak, abych měla těch 60g kvasu do těsta a něco nazbyt na příště. Večer (ve 21,00) jsem založila těsto. Smícháte vše v robotu a necháte kynout na lince pod utěrkou (my máme přes noc cca 18°C). Těsto může být řidší, protože půjde do formy.
Dopoledne (v cca 10,00) si vymažu formu (chlebovou nebo prostě skleněnou zapékačku) sádlem (nebo dám pečící papír) a těsto do ní přendám. Moc neutlačuji, jen lehce naformuji po celé zapékací míse. Orosím vodou, překryju utěrkou a nechám kynout v teple (u radiátoru). Kolem 14,00 klidně i později zapínám troubu na 230°C a když je rozehřátá dávám chleba znovu orošený do trouby. Troubu hned stáhnu na 200°C a peču cca hodinu. Chléb z formy vyklepnu a dám chladnout do vlhké utěrky. Hotovo!