Kynuté těsto na moučníky

Na internetu je spousta receptů na sladké kynuté těsto. Ani já nedělám vždy to samé. Jednou šáhnu po koláčovém receptu od babičky, jednou na mě vykoukne recept na IG s úžasnou fotkou a někdy se mi prostě hledat nic nechce. V takovou chvíli tahám z hlavy základní recept, který mám vyzkoušený zatím jen parkrát. Zato fungoval vždy a na všechny možné druhy moučníků.

V týdnu jsem zveřejnila fotku koblih a makových buchet. A pár lidí prosilo o recept. Tak tady je.

Suroviny (na pekáč cca 15 buchet nebo cca 18 koblih):

  • 500g mouky (hladké popřípadě 1:1 s polohrubou)
  • 250ml mléka (občas dám jen vodu)
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce cukru
  • 70g másla (můžete nahradit olejem nebo třeba smetanou na vaření)
  • ½ kostky droždí
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

1a) Pokud máte robota, všechny suroviny do něho dejte a nechte hníst v hladké těsto. Nezapoměňte, že droždí má rádo teplo, ale né horko. Tedy mléko přihřát, máslo rozehřát, ale nepřehřát.

1b) Pokud budete dělat těsto ručně, pak si udělejte do hrnečku kvásek – rozdrobit droždí do vlažného mléka s trochou cukru a rozmíchat. Kvásek hezky nabublá asi za 10 minut.

Mezitím si do mísy připravte mouku, zbylý cukr, vejce, máslo a sůl. Promíchejte a přidejte hotový kvásek a prášek do pečiva. Nakonec přilívejte mléko dle potřeby. Celé to hezky zpracujte.

2) Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3) Pekáč si vymažu sádlem a troubu rozehřeju na 180°C.

4) Těsto vyklopím na vál. Na buchty si připravím 15 podobně velkých kousků, které v ruce „rozplácnu“, doprostřed dám náplň a zakulím. V pekáčku buchty nechám dokynout cca 20 minut. Pak je pomažu ze všech stran sádlem a peču asi 30 minut.

5) Na koblížky si těsto rozválím na 1cm. Hrnečkem vykrajuji. Naplním polovinu placek a přikryju druhou polovinou placek. Pořádně okraje spojím a nechám na vále 20 minut dokynout.

6) Smažím ve fritéze na 170°C, na víc stupňů se mi to neosvědčilo, byly uvnitř málo. Pokud budete smažit v hrnci, vyzkoušejte si první koblihu rozkrojit. Sporák určitě nebude potřeba na plno. Během smažení jednou otočím, aby byly koblížky z obou stran hezky zlaté.

S tímto těstem upečete buchty, koláče, koblihy. Co se mi neosvědčilo je kynutý závin.

Tak dobrou chuť!