Na internetu je spousta receptů na sladké kynuté těsto. Ani já nedělám vždy to samé. Jednou šáhnu po koláčovém receptu od babičky, jednou na mě vykoukne recept na IG s úžasnou fotkou a někdy se mi prostě hledat nic nechce. V takovou chvíli tahám z hlavy základní recept, který mám vyzkoušený zatím jen parkrát. Zato fungoval vždy a na všechny možné druhy moučníků.
V týdnu jsem zveřejnila fotku koblih a makových buchet. A pár lidí prosilo o recept. Tak tady je.
Suroviny (na pekáč cca 15 buchet nebo cca 18 koblih):
- 500g mouky (hladké popřípadě 1:1 s polohrubou)
- 250ml mléka (občas dám jen vodu)
- 2 vajíčka
- 2 lžíce cukru
- 70g másla (můžete nahradit olejem nebo třeba smetanou na vaření)
- ½ kostky droždí
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
1a) Pokud máte robota, všechny suroviny do něho dejte a nechte hníst v hladké těsto. Nezapoměňte, že droždí má rádo teplo, ale né horko. Tedy mléko přihřát, máslo rozehřát, ale nepřehřát.
1b) Pokud budete dělat těsto ručně, pak si udělejte do hrnečku kvásek – rozdrobit droždí do vlažného mléka s trochou cukru a rozmíchat. Kvásek hezky nabublá asi za 10 minut.
Mezitím si do mísy připravte mouku, zbylý cukr, vejce, máslo a sůl. Promíchejte a přidejte hotový kvásek a prášek do pečiva. Nakonec přilívejte mléko dle potřeby. Celé to hezky zpracujte.
2) Přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.
3) Pekáč si vymažu sádlem a troubu rozehřeju na 180°C.
4) Těsto vyklopím na vál. Na buchty si připravím 15 podobně velkých kousků, které v ruce „rozplácnu“, doprostřed dám náplň a zakulím. V pekáčku buchty nechám dokynout cca 20 minut. Pak je pomažu ze všech stran sádlem a peču asi 30 minut.
5) Na koblížky si těsto rozválím na 1cm. Hrnečkem vykrajuji. Naplním polovinu placek a přikryju druhou polovinou placek. Pořádně okraje spojím a nechám na vále 20 minut dokynout.
6) Smažím ve fritéze na 170°C, na víc stupňů se mi to neosvědčilo, byly uvnitř málo. Pokud budete smažit v hrnci, vyzkoušejte si první koblihu rozkrojit. Sporák určitě nebude potřeba na plno. Během smažení jednou otočím, aby byly koblížky z obou stran hezky zlaté.
S tímto těstem upečete buchty, koláče, koblihy. Co se mi neosvědčilo je kynutý závin.