Když máte doma novorozence, tak jde všechno ostatní stranou. Jenže ta rebarbora je fakt velká a byla by škoda ji nesklidit. Chuť na sladké taky nechybí. A k tomu slaví pan statkář narozeniny! To by bylo, aby nebyl alespoň symbolický dort. A tak dnes rychlá pochoutka.
Suroviny (dortová forma 28cm):
Korpus:
- 250g hladké mouky
- 2 vejce
- 100g másla
- 75g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Krém:
- 500g tvarohu (nebo mascarpone)
- 5 vajec
- 300g zakysané smetany
- 180g cukru
- 3 lžíce škrobu
- Citronová kůra
- 1 lžíce rumu
1) Všechny suroviny na těsto hněteme, dokud se vše krásně nepropojí. Těsto necháme aspoň 30 minut v chladu.
2) Předehřejeme si troubu na 170°C. Těsto vyválíme a vložíme do dortové formy. Můžeme (ale nemusíme) udělat okraje. Dno propícháme vidličkou a dáme péct na cca 10 minut.
3) Na krém smícháme tvaroh se žloutky a cukrem. Vmícháme zakysanou smetanu, škrob a citronovou kůru. Z bílků ušleháme sníh a lehce vmícháme do tvarohové směsi.
4) Na předpečený korpus dáme krém, uhladíme a poklademe rebarborou. Rebarboru máme oloupanou a nakrájenou na malé kostičky nebo proužky.
5) Pečeme asi 60 minut na 150-170°C (dle trouby). Pokud nechceme mít vrch moc hnědý, po 30 minutách pečení, přikryjeme alobalem.