S dětmi

10 způsobů jak zabavit děti

– šťastné děti, spokojení rodiče –

Zábava na doma

Zpívejte, tancujte

Udělejte dětem doma diskotéku. Zazpívejte si s nimi oblíbené písničky. Udělejte koncert. Pokud děti znají písničky ze školky, ať vám koncert připraví sami. Nebo dětem pusťe lidové písně z internetu.

Vyrábějte, malujte

Nejjednodušší je, dát dětem do ruky štětec, pastelky, fixy a dát jim inspiraci k tvoření. Na internetu je inspirací mnoho a pokud se vám nechce hledat, mrkněte na náš IG knizkomilci, kde najdete různé typy, co s dětmi tvořit.

Opičí dráha

Pokud děti nemají pohyb, večer jsou plné energie a nejde jim usnout. I doma se dá vytvořit zábava plná pohybu. S pomocí malířské pásky vytvoříte parádní opičí dráhu. Můžete jim vytvořit kruhy mezi kterými budou skákat jako žabka, imitovat na zemi žebřík, který musí přelézt po čtyřech nebo třeba slepičími kroky projít složitou cestu. Zapojte je do příprav! Bude je to bavit o to více.

Vaření a pečení

Máte doma malé mlsouny a nechce se vám pořád kupovat sušenky nebo nějaké bonbóny? Zapojte je do přípravy domácích sušenek. Děti uvidí, kolik práce to dá a přitom si pochutnají ještě více, protože mohou přidat nějakou svoji oblíbenou příchuť. A pokud to chcete vylepšit i vizuálně, přidejte potravinové barvivo.

Hrajte si

Na schovávanou – Můžete se schovávat navzájem a třeba si místo počítání nastavit kuchyňskou minutku. Nebo můžete schovávat věci, plyšáky, obrázky a pak je hledat.

Deskovky a karty – Člověče nezlob se nikdy nezklame. My máme verzi s obrázky na kostce i hrací ploše a ti nejmenší místo počítání mohou posouvat panáčka po obrázcích. Deskovek pro malé děti je nepřeberné množství. Pro malé děti je suprová hra Dobble, která je na postřeh. Můžete hrát černého petra nebo třeba kvarteto. A úspěch bude mít jistě i pexeso!

Krásné dřevěné hračky mají PřírodaDětem

Zábava na ven

Špinavá hra (aneb to známe Messy-play)

Nechte děti hrát si v bahně, kaluži nebo na mokrém pískovišti. Dejte jim absolutní volnost, oprostěte se od toho, že budou špinavé a mokré. Nechte je poznávat všemi smysly, protože to je přesně to, po čem touží.

Zahradničte

Pokud máte možnost, dopřejte dětem zasít semínka dle vlastního výběru. U nás frčí kytičky a hrášek. Oboje můžete během března set ven, ale oboje se dá pěstovat i v truhlíku doma. Nechte děti se o záhonek starat, zalévat a pozorovat. A hlavně pak sklidit, buď rovnou do pusy a nebo do vázičky.

Hledejte kamínky

Po světě se hraje taková “hra”. Maluje se na kamínky a tyto kamínky se roznáší na různá známá i běžná místa (na pěších stezkách, rozcestníkách, k obchodům, k sochám…). Prostě všude tam, kde kamínek nepřekáží a nálezci udělá radost. Do této “hry” se může kdokoliv přidat, kamínky hledat, ale i malovat. Malíři jsou i malé děti a podle toho ty obrázky vypadají. Ale i obrázky tak malého umělce dělají radost. Tak neváhejte a na další procházce sledujte cestu.

Pozorujte a povídejte si

Venku je pořád co pozorovat. Teď na jaře se vrací ptáci z jihu. Když svítí slunce, můžeme pozorovat naše stíny a hrát stínohry. Stromy jsou každý jiný, ohmatejte si kůru a popisujte s dětmi, který strom je který. Sledujte, které stromy a rostlinky už raší. Poznávejte barvy květů. Prohlížejte si mraky a zkuste najít zajímavé tvary. A co sluníčko? Kde se zrovna nachází? Témat v přírodě je nekonečno a každé dítě je zvědavé, jen mu musíte předložit dost zajímavostí, aby mělo o čem přemýšlet.

Říkanky na procházce

Některé děti nejsou vůbec “procházkové typy”. Kdo takové dítě má, ví o čem mluvím. Prostě jdou několik metrů za vámi a sledují vše kolem sebe. To není nic špatného, pokud zrovna nespěcháte. Zkuste si s dětmi říkat rytmizovanou básničku na počítání kroků. Básniček je mraky a děti jim často mnoho umí ze školky.

Knížky kupujeme v DobréKnihy

Na výlet my jdeme spolu

do kopce a z kopce dolů.

Utíkáme z kopce klusem,

jak když jedem autobusem.

Utíkáme, utíkáme,

na nikoho nečekáme.

Z výletu už nemůžeme,

nožičkám my pomůžeme.

Jeden krok a druhý krok,

takhle půjdem domů rok.

Pro další inspiraci nás sledujte na IG a na FB Třešňovský statek.

Přejeme vám krásné jaro a buďte zdraví!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *