Statkářský deník

Slepice na útěku

Když jsme se nastěhovali na statek, toužili jsme po co největší soběstačnosti, takže chov slepic byl jasný další krok. Po bývalém majiteli tady zůstal provizorní kurník a něco jako výběh. Takže stačilo koupit pár slepiček a bylo.

První rok jsme zjistili, že výběh u lesa není žádná výhra. Sice jsme slepičky mohli vypouštět do divočiny na hrabanou a za odměnu jsme denně nacházeli vajíčka. Ale ke konci zimy se to nějak zvrtlo a slepice začaly dělat průzkumné výpravy. Přestože máme velký pozemek, stejně raději chodily k sousedovi na zrní. A než přišlo jaro, začaly mizet uplně. Možná to nějak souviselo s tím, že myslivci na našich pozemcích chodili kontrolovat liščí noru?

Poučili jsme se a další sezónu jsme udělali velký výběh pro kozy, kam jsme měli v plánu vypustit na trvalo i slepice. Podle diskuzí na chovatelském webu jsme pořídili ovčí pletivo s malými oky v dolní části. Prý že tím slepice neprolezou. No prvních pár dní fakt ne. Pak na to ale přišly a bylo jim uplně jedno, že tam nějaké pletivo je. Nebyl čas ani peníze vymýšlet jiné řešení. Prostě jsme to tak nechali. A v zimě nás čekal další nepřítel. Kromě lišky k nám na oběd začala chodit kuna. A něco si odneslo i kohouta.

Další rok už jsme šli na jistotu a sic menší, ale poctivý výběh z jemného pletiva, kterým slípky neprolezou, jsme udělali. Kurník jsme přebudovali tak, aby tam nevklouzla ani malá lasička a těšili jsme se na pořádnou sezónu šťastných slepic. Ta se ale zase nekonala. Nějaká vajíčka byla a slepičky byly po určitou dobu šťastné, jenže si naše krásky vyhlédl jestřáb a nakonec se i párkrát odvážil zaútočit. A aby toho nebylo málo, paní kuna se rozhodla, že když se ke slepicím nedostane v noci, zkusí to přes den. A bylo vymalováno. Z desítky slípek nám do další sezóny zbyly čtyři.

Loni jsme začali budovat nový kurník v úplně jiném místě pozemku, blíže k vesnici. Slepice jsme nechali žít si vlastním životem. Většinou nikoho neobtěžovali (až na moje záhony), a tak jsme je nechávali být s tím, že až bude kurník s výběhem, tak je tam nastěhujeme. Během této doby se slepice rozhodly, že našeho lesíku a louky mají dost a každé ráno jsme je viděli, jak si to štrádují po příjezdové cestě k silnici do vesnice. No co, sousedi mají oploceno a kurník už nebude dlouho trvat.

To jsme se jednou daly s paní sousedkou do řeči. Ona obdivovala naši chaloupku-kurník a u toho mi vyprávěla sobotní příhodu. Ráno připravila oběd a jela na nákup. Syna zainstruovala, ať je na oběd doma, že bude slepice na paprice a odjela.

Za hodinu telefonát od syna: “Mami, co dělá slepice v kuchyni?”

“Vždyť jsem ti říkala, že bude k obědu!”

“Ale živou!?”

Nechci vědět, jak dlouho ji z domu dostávali a bála jsem se zeptat, jestli slepice uvnitř nechala i nějakou nadílku. Tak jsem se se sousedkou skrz omluvy zasmála a radši pelášila domů spočítat slepice. 😀

Jednou se k chovu slepic jistě vrátíme!


Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *