Statkářský deník

Buď statek prodáme nebo…

Jak víte, plánujeme letos velkou rekonstrukci. Statek máme veliký a obýváme jen menší část. Po narození našeho nejmenšího kvítka, jsem se dostala do velké psychické nepohody (napsat, že to byly deprese je asi silné slovo). Vyvrcholilo to v ultimátum „buď statek prodáme nebo …“

Věděli jsme, že ze statku nechceme. Máme rádi každou část zahrady, louku i naší divočinu za domem. Jen ten dům mě doháněl k šílenství. S pěti dětmi a starým bytem odpovídajícím asi 2+1 (plus dětská noclehárna – ne opravdu se nejedná o dětský pokoj) už to pro mě bylo neúnosné.

Otázka/ultimátum zaznělo a teď bylo potřeba rozhodnout. Zvažovali jsme prodat a postavit jinde, ale kde vzít pozemek. Další možnost byla prodat a koupit něco menšího a novějšího, ale to se nám ani jednomu moc nezdálo, že by vyřešilo stávající situaci. Nakonec jsme si plácli do čela a našli tu nejjednodušší odpověď na naši otázku. Prodáme část zahrady. Získáme sousedy, peníze a nepřijdeme o náš krásný pozemek (teda o kousek jo). Jediná prodejná část je ta, kde máme vysazené stromy. No tak je přesadíme, asi 20 stromků a keřů. Je to krásná louka, jižní svah a v dolní části potůček a lesík. Vzdát se toho je však nutné, abychom tu dále byli šťastní (nejen my, ale do budoucna i děti).

Takže první krok, rozhodnutí, by byl! A co dál?

Na podzim, kdy jsme se takhle rozhodli, jsme začali obcházet zahradu a počítat a měřit. Jo jde nám o prachy! Prachy, prachy, prachy. Prostě účel prodeje je zrekonstruovat druhou část statku, abychom se mohli kompletně přestěhovat do „nového“ a na to prostě potřebujeme velký finanční obnos. Takže prodat pozemek a nemít z toho dost na rekonstrukci, neřeší naši situaci. Proto jsme se rozhodli vzdát celé „přední zahrady“, která má celkem 3000 m2. Pan statkář zasedl k počítači a naměřil a vykreslil dva pozemky. Dva úzké dlouhé pozemky, každý cca 1500 m2. A pozvali jsme geodeta na vyměření.

Během této doby jsme přemýšleli nad reálnou cenou, aby to bylo přiměřené, ale dalo nám to dost. Zároveň jsme se nezávazně začali poptávat, jestli by byl o pozemky zájem. Zájem byl docela veliký, otočilo se nám tady kolem 10 lidí. Ne každému se pozemek v reálu líbil (no jo, ta divočina v dolní části pozemku není pro každého). Ale našli se vážní zájemci, a tak začalo běhání po úřadech a bankách.

Geodetické zaměření a přepsání pozemku na katastru se protáhlo do prosince. Jelikož jde o pozemek louky, tak po nás chtěli nějaké vyjádření z úřadu životního prostředí a kvůli příjezdové cestě zase z dopravního. Nakonec se povedlo vytvořit dva pěkné pozemky, vhodné pro prodej ke stavění.

Ovšem cenu jsme nakonec museli navýšit, protože při stále rostoucích cenách (všeho) bychom z prodeje neměli dost na rekonstrukci. Kvůli tomuto zvýšení jsme bohužel přišli o jedny zájemce. Cítila jsem se kvůli tomu provinile, ale připomínám si stále důvod prodeje – peníze na rekonstrukci.

Takže teď máme dva připravené pozemky. Jedny vážné zájemce. Připravujeme projekt rekonstrukce a zamlouváme řemeslníky. Držte nám palce, ať se nám to všechno postupně daří!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *