Statkářský deník,  Zdravá domácnost

Microgreens – malé, ale plné síly

Microgreens, malé rostlinky s velkým potenciálem, se stávají hitem v oblasti zdravé výživy a domácího pěstování. Studie neustále potvrzují, že microgreens mohou obsahovat až o 40 % více fytochemických látek než jejich plně vzrostlé protějšky.

Co to vlastně jsou ty “microgreens” neboli mikrozelenina?

Microgreens je marketingový název, který shrnuje jedním slovem mladá vyklíčená semínka zeleniny, která jsou ji ve fázi prvních pravých lístků. V tuto dobu je jejich ideální sběr. Nejedná se tedy o totéž jako “klíčky” či “naklíčená semena”. (Naklíčená semínka se konzumují i s kořínky a není třeba čekat na první lístky. Kdežto microgreens konzumujeme pouze vrchní zelenou část bez kořenů).

Microgreens jsou čím dál více populární díky jejich obsahu mikroživin. Jakmile se něco stane “trendy” na sociálních sítích, je toho všude plno. Ale víme vůbec, proč bychom microgreens měli zařadit do svého jídelníčku?

Stejně jako je moderní pěstovat microgreens, tak se také v těchto kruzích mluví o lokálních a sezónních potravinách. Kde tedy vzít místní čerstvou zeleninu v zimě? Můžeme ji částěčně nahradit microgreens. Existuje už dost studií, které se zabývají živinami v nich. A tyto studie mluví pro ně!

Vycházím z jedné studie, kde zkoumali microgreens z brokolice, kapusty kadeřavé, červené hořčice a ředkvičky. Zaměřuje se v ní na obsah minerálů, fytochemikálií a antioxidační schopnosti. Všechny čtyři testované zeleniny prokázaly velmi vysoký obsah fytochemikálií. Podle další studie jsou opět mikroživiny obsažené v microgreens velmi vysoké. Avšak u divoce rostoucí zeleniny sbírané ve fázi microgreens se objevilo velké množství dusičnanů a stopy těžkých kovů.

Takže…

1. Poklad plný živin: Microgreens jsou bohaté na fytochemické látky. Až o 40 % více než plně vyrostlé rostliny! Tyto látky mají silné antioxidantové a protizánětlivé vlastnosti, posilující imunitní systém a chránící organismus před různými chorobami.

2. Vitamíny a minerály: Přestože jsou malé, mikrozeleniny jsou obrovským zdrojem vitamínů a minerálů. Vitamin A pro zrak, vitamíny C a K pro zdraví kostí, a minerály jako železo a vápník pro celkový zdravotní stav. Každý list těchto rostlinek přináší bohatou směs pro podporu celkového těla.

3. Rychle roste: Jedním z klíčových aspektů microgreens je jejich rychlý růst a jednoduchost pěstování. Během několika týdnů můžete sledovat, jak se malé semínko mění ve zdravý a výživný poklad přímo u vás doma. Ideální pro ty, kteří mají omezený čas nebo prostor pro zahradničení. Stačí vám pouze parapet.

4. Chuťový zážitek: Microgreens nejsou jen o výživě, ale také o vynikající chuti. S různými druhy, jako jsou špenát, řeřicha, ředkvičky a mnoho dalších, můžete experimentovat a přidávat je do salátů, sendvičů, omáček a dalších jídel pro zvýraznění jejich chuti.

5. Pro každého: Díky možnosti pěstovat microgreens doma jsou k dispozici po celý rok úplně každému. Nezávisle na ročním období můžete sklízet čerstvou a výživnou zeleninu přímo z okna nebo balkonu.

Pěstování

Pěstování microgreens doma je snadné a zvládne to opravdu každý.

Co budete potřebovat:

  1. Semena mikrozelenin: Vyberte druh, který máte rádi a je vhodný pro pěstování microgreens.
  2. Pěstící nádoba: Může to být miska, pekáč nebo speciální nádoby.
  3. Substrát: Můžete koupit speciální zeminu pro microgreens nebo připravit směs půdy a kokosového substrátu. Vystačíte si ale i s univerzálním substrátem na zeleninu.
  4. Rozprašovač vody: Pro zalévání semen a mladých rostlin.
  5. Sluneční světlo nebo umělé osvětlení: Microgreens potřebují dostatek světla pro růst. Pokud nemáte dostatek přirozeného slunečního světla, můžete použít umělé osvětlení.

Postup:

Naplňte nádobu substrátem, aby byl dostatečně vlhký, ale ne přemokřený.

Rovnoměrně rozprostřete semena po povrchu substrátu. Nepokrývejte je substrátem, protože mikrozeleniny potřebují světlo k klíčení.

Jemně rozprašujte vodu na semena pomocí rozprašovače. Ujistěte se, že jsou semena dobře zvlhčena.

Pokryjte nádobu plastovým nebo skleněným víkem, aby vytvořilo skleníkový efekt. Umístěte nádobu na teplé a světlé místo.

Jakmile semena začnou klíčit, odstraňte kryt a umístěte nádobu na místo s dostatečným světlem. Pokud používáte umělé osvětlení, ujistěte se, že je umístěno dostatečně blízko rostlin.

Jakmile mikrozeleniny dosáhnou výšky přibližně 5-7 cm, jsou připraveny k sklizni. Stačí je oříznout nožem nebo nůžkami nad povrchem substrátu.

Sklizené mikrozeleniny lze skladovat v chladničce až několik dní. Ale nejlepší je sníst je čerstvé.

Druhy

Existují spousty druhů pro pěstování microgreens. Inspirovat se můžete níže:

  1. Špenát
  2. Řeřicha
  3. Ředkvičky
  4. Kapusta kadeřávek
  5. Brokolice
  6. Petržel
  7. Červená hořčice
  8. Koriandr
  9. Amarant
  10. Bazalka
  11. Křen
  12. Hrášek
  13. Fenykl

Microgreens nejsou pouze trendem, ale skvělým způsobem, jak přidat do svého jídelníčku vitamíny i chuť. Staňte se součástí této mikro revoluce a dejte svému zdraví zelenou!

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353615/

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-microgreens

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *