Statkářský deník

Haló, tady statkářka!

Založení blogu mě napadlo už dávno. Jenže na co se zaměřit? Foodblogů je tady strašně moc, blogů o zahradničení taky. Nápad nepřišel, ale touha psát mě neopustila. A tak jsem se nakonec rozhodla, že to bude takový blog o našem životním stylu, o našich zkušenostech (z vaření, zahradničení, chovatelství, rodinného života). Prostě blog o nás a našem statkaření!

Příroda nás formuje

Jak jsme se dostali ke statkaření si můžete přečíst v odkazu O nás. Momentálně za sebou máme tři sezóny na statku, a jak ty tři roky vypadaly, vám postupně budu vkládat do článků.

Základní myšlenkou všeho byla a stále je částečná soběstačnost.

Prvotně jsme mysleli na založení záhonů, které by nám zajistili potravinovou soběstačnost v zelenině a ovoci. Jenže statkářka toužící po kozách způsobila, že ještě první rok nastěhování přišly do domu kozy. Teda ne do domu, ale do chlíva. A bylo založeno na soběstačnost v mléčných výrobcích. Přece máme statek, tak musíme mít i nějaká zvířátka. A co bychom byli za statek bez slepic?

Netrvalo dlouho a příroda nás začala formovat sama. Postupně se nám začaly měnit priority. Místo ovocného sadu, který plodí intenzivně, jsme se rozhodli pro méně výnosnější, zato divoké přírodě blízký, jedlý les.

Transformace naší konzumní mysli stále pokračuje. Nepotřebujeme mít každý den maso, ale nejsme vegetariáni. Nechceme mít každý den tropické a dovážené plody, ale nebráníme se jim. Neradi kupujeme potraviny balené do jednorázových plastů, přesto se tomu nevyhneme.

Žijeme v této krásné bohaté době a nechceme se vzdát luxusu, který přináší. Slovo „luxus“ se však v našich očích změnilo od drahých polotovarů na kvalitní primární suroviny. Od dovozových „superpotravin“ na regionální bio potraviny. Od drahého značkového oblečení na outletové nebo obnošené originální kousky, které dostanou ještě jednu šanci.

A tak se tak vezeme na vlně přírody, užíváme si ten nový nadhled a moc nás to baví. Zkuste to, bude vás to taky bavit!